25 December 2011

What if ?


 
What would have happened if Amelia Earhart never got on a plane ?
What if Rosa Parks decided not to make a stand on that bus ?
What if Harriet Tubman had been too scared to pioneer the Underground Railroad,
or if your favourite female novelist decided writing was too risky or too hard ?
 
 


 
What if all these amazing women had decided not to step out from the crowd,
decided not to take any chances ?
All of their achievements would be lost to us.
Instead, they chose to give people hope and to fight for change.
 
What if you took a chance,
gave it your all,
stood up for something you believed in ?
There's no telling what you might do !

22 December 2011

Result


 
Alhamdulillah akhirnya usaha gigih aku selama ini telah membuahkan hasil
yang sangat membanggakan aku..
8A
Terima kasih kepada cikgu yang tak jemu-jemu mengajar aku selama 3 tahun ini
dan terima kasih pada family & saudara mara aku yang selalu support aku..
Lepas ini target aku na buat yang terbaik dalam SPM pulak..
Aku rasa terharu melihat sahabat-sahabatku mengalirkan air mata kegembiraan..
Tahniah pada WAHIDA AMALIN kerna dah dpt apa yang diingini..
Lepas ni ampa kena stay kat Badlishah teman kami k..
Kepada yang tak dapat result seperti yang kita target,, bersyukur dengan apa yang kita dapat..
Semua yang kita dapat ni berdasarkan berapa banyak usaha kita selama ini..
Jadikan kegagalan pada kali ini sebagai satu pengajaran buat kita..
Lepas ini kita bukan na amik ujian kecik-kecik dah,, tapi SPM..
Penentu masa depan kita..
Form 4 bukan honeymoon year tapi tahun kita perlu lebih berusaha
daripada sebelumnya..
Kalo ilmu di form 4 tak paham,, nanti masuk form 5 sakit kot..
So kengkawan CHAIYOK

28 November 2011

Holiday....


 
 
Just telling that I was in KL staying with aunt for a week..This holiday is boring juz as usual..
do not hav any interesting activity..but flying to kuching next with family..
going for a holiday vacation for 5 days 4 nights..hope will enjoy the trip very much..
never went to sarawak before so very eager when 'abah' told us about the trip..
sponsor by 'abah' n his elder sister (the only sibling in his family / still single till today) calling her 'mak ina'..
book mas at the eleventh hour..check for the hotel but FULL..
ahh..so frust..juz A WEEK n have not make a booking..
hope the same thing at port dickson will not happen..
travel the whole town till late evening to search for hotel..

26 November 2011

Salam Maal Hijrah

Assalamualaikum..


Salam MAAL HIJRAH buat semua umat Islam di seluruh dunia..
Berhijrahlah i.dari buruk kepada baik / ii.dari baik kepada lebih baik..
Kesilapan kecil atau besar yang pernah kita lakukan selama ini ambillah sebagai suatu pengajaran 
untuk ke arah yang lebih baik.. Jangan diulang kesilapan yang sama kerna hanya 
orang yang bodoh shj yang sering membawa dirinya kepada kesusahan dan juga masalah..
Saya akan sentiasa mendoakan korang semua supaya mendapat hidayah 
dan rahmat Allah setiap masa dan waktu..

SALAM MAAL HIJRAH

25 November 2011

Adek Amirah

Assalamualaikum dan salam cuti sekolah..
Dah lama aku tak tulis kat belog ni..hari ni aku na ckp pasal sorang bdx ni..
Nama dia Nur Amirah binti Muhamad Noor..
Tengok aku siap ingat nama bapak dia lg..
Pasal aku suka kat dia..
Sekali aku pndang tros trpikat..

Aku tgok bdx ni mngkin sikap ada sikit-sikit mcm aku..
Aku rasa la..Pasal naluri aku kuat mengatakan YA..

Aku usya bdx ni dh lama..
Sejak awal taon lg..Aku tgor dia stakat on9 ja..
Tak berani face to face..
But somehow lagi beberapa ari na cuti sekolah,,
aku da TEGUR dia..Wah epi sgt..
Siap mntx 6ber fon lg..
Buddy aku kata " hg amik ja dia jd adek angkat "
pastu aq jwb balek " ala aku nak kwn dulu ngan dia "

aq confuse na amik jdi adek ke tak..
aku bkn ape cma nak kwn bdx tu..
Yer la brkwn biar seribu kan...
 
Aku engat nnti bila da kwn ngan junior tu..
boleh lar aq tolong dia dlm study..
or sebagai PENGAWAS..bole la aq defend dia kalo kena BULI..

Pape pon kena tunggu bkak sk dulu bru bole jmpa ngan dia..
Masa ari last sk aku cari dye xjmpa..
Pastu aq msg la dia..Dia xblas..Frust menonggeng la aku..

Bla time aq on9 ja dia tarak..Bila masanya aq na bole sembang ngan dia kan..

Kepada NUR AMIRAH,, kalau adek baca post ni,, sis na ckp yg sis hrp adek sudi
kwn dgn sis yer..even sis xde la cantex sgt kan..Hehehe..

05 November 2011

Korban

Assalamualaikum dan Selamat malam..
Saya na ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA..
pada semua umat Islam tak kira di mana anda berada..
Marilah sama-sama kita berkorban untuk kepentingan Islam dan kerana
Allah s.w.t ......

24 October 2011

Fizik

Salam sejahtera n Salam muhibah..
Ari ni saya na kasi 1 citer wat korang sumo..
Baru2 ni bakal cg fizik kitorang suruh buwat 1 citer yg ade kaitan dgn fizik..
Citer pnnya citer ade lar 1 group ni mng..
Citer diorang bermula mcm ni..

Satu ari ade sorang prmpuan nama dia Lisa (bukan name sbenar)..Dia marah kat bf dia..Oleh itu,,
dgn xsngaja dia trbunuh bf dia..Mula-mula dia cba tnggelmkan bf dia tp xbole sbb
laki tu less dense than water.. So,,dia ikat laki tu kat benda berat..Laki tu pon tenggelam..
Lepas tu Lisa pon larikan diri kalo x msti lar kna tngkap ngan polis...Lisa pon lari dgn skuat ati dia..Apabila dia pnat dia pon naik skateboard yg menggunakn konsep geseran..
Then Lisa panjat tngga hingga ke tingkat atas skali..Pas2 dia turun ke bwh dgn lift..
Bila dia smpai kat bwh dia nmpak cahya n dgr bunyi siren..Lisa tahu sbntr lg dia akn dtangkap polis..

Cam2 lar citer nyer..Aq pon xtaw samada dia btol kna tngkap polis ke x..
Aq dh highlight insiden yg ade kaitan ngan fizik..
So korang smua hayati lar citer bdx klaz aq ni yeh..

22 October 2011

Kejayaan

Assalamualaikum..
Salam 1 Malaysia..
Apa itu kejayaan ??
Adakah kejayaan penting dalam hidup kita..
Jawapannya of course yes..
Kejayaan sangat penting untuk menjamin masa depan kita..

Ada sesetengah orang masing runsing adakah dia dapat mencapai kejayaan yang diingini..
Hah..langkahnya sangat simple..

1. Kena taw matlamat dan impian
Cth: Kalau tahun tu form 3, so matlamat dia mestilah na dpt straight A's dalam PMR kan ??

2. Kena taw cita-cita
Setiap org kena cari satu cita-cita yang ingin d'capai dan djadikn sebagai kerjaya tetap satu ari nanti..
Cita-cita tu mestilah sesuai dgn kemahirn dan minat kita..Kalau dia na jdi doktor pastikn dia bole bawa subjec sc dgn baek..Dan yg paling pnting skali cita-cita xbole lar slalu berubah..Itu xtetap pndirian namanya..

3. Pandai berkawan
Apabila na kwn kena la pndai..Bukan brmksud kwn dgn org bijak je tp kwn dgn org yg ada sahsiah trpuji dan yg bole bg dorongan kat kita na capai kejayaan..xkesahlar kalau dia xbrapa pndai,,asalkan dia sudi brusaha brsama kita ntuk capai kjayaan pon da cukup..

4. Berusaha
Dalam apa-apa prkara yg kita lakukan mstilar kena berusaha kalau xcamna na capai kejayaan kan

So kwn-kwn berusaha lar untuk mencapai kejayaan dalam idop kita..Semua ni ntuk masa depan kita jugak bkn org len..Kalau korang perlukan apa-apa bantuan,,saya sudi membntu k..

Chaiyokk !!

20 October 2011

Gembiranya

Assalamualaikum dan Salam sejahtera buwat seluruh rkyt tnh Malaysia..
Hari ni hari yg paling menggembirakn dlm idop aq..
Sebab apa??
Hah..
Hanya yg brkenaan je taw..
Wat wahida, hazwani, rasyidah, nazirah, dzariz, ilyia, ain n intan..
korang sahbat aq dunia akhirat..
walaupon kalo ditkdirkn taon dpn kta xsame klas..
tapi aq xkn lupekn korang..
3 taon prknlkn kiter..
aq da knal sgt sikap dan ragam korang..
kelemahan & kelebihn yg kta ada
mnjadi pelengkp dlm idop kta..

Ever n ever kita adalah kawan sejati selamanya..
Hope this friendship will last ever n ever..

20 August 2011

sElAmAt HaRi rAyA




Wah..Kalau dihitung dah ampir 2 bulan aq xupdate blog ni..maklumlh calon PMR yg pndai..biasa lar tu..hak..hak.. ni aq update sbb bwu abis trial..lps ni dh xbole update dh..lps PMR lar plax..trial bwu ni ok lar jgak..

STOP..skunk kiter citer psai raya plax..pd kengkwn sume "SELAMAT BERPUASA" n "SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI".. aq mintaq maaf kalo de bwat silap..bg reader blog ni,, sori klau korang xska coretan aq kat blog ni.. aq dh kering idea na ckp apa..so..bye exs..

wani-mj kata :
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
Maaf Zahir & Batin


17 June 2011

HAC

Hei korang, aq da bnda na citer ni..Dgr baik2 taw..Eh jap..Lupe na kasi slm plak..

Assalamualaikum rakyat Malaysia..

Dah lma lar jgk x post ni.. Sori la..Bkak blog je xde mood na post..Tp bile dh ade citer epi bwu na post..Korang tau xaq dpt 8A (straight A tu)..Epi lar jgk but sgt2 mrosot..Sbb tu aa agk kcewa.. Berikut adelar marks aq..

Exam first :
BM-80
BI-75
MT-89
SC-91
KH-91
SEJ-98
GEO_88
UPM-93

Exam second :
BM-87 (+7)
BI-80 (+5)
MT-96 (+7)
SC-91 (sama)
GEO-83 (-5)
SEJ-80 (-18)
KH-88 (-3)
UPM-95 (+2)

Trok kn..Haha..
So aq xtaw lar aq dpt HAC ke x..Hope dpt yer lar...
Korang sume doakn aq yer..
Thanks...
nUr sYazWanI mD jAiLaNi








22 April 2011

PeRpuStaKa@n



Pagi tadi I went to perpustakaan awam..ada kerja na buwat ngan kengkwn..sbenrnya sbelum xpernh pegi pon..best sgt kat sana..mcm2 ada..ramai lar jugak..aq pegi sana ngan ida n intan..kitorang na buwat keja kursus geo..mula2 tu mmg ar smangat tapi akhirnya menemui kebuntuan..yer la tarak idea..dh tu ida n intan xbwk brodband..naseb baek aq bwk..kalo xhampeh..


kitorang buwat 8.3 pon xhabeh..rsanyer bru 1/4 jer kot..ssah sbb kna buwat dlm bntuk ayt..lpas tu ida ngan intan buwat kh..pon menemui kebuntuan jgak..arrrhhh...lpas tu pkl 12 kitorang kna halau..tok intan mai..ayh ida pon sampai..aq kna tunggu sorang2..dah la tu kna kunci pgr plax tu..aq kna dok kat luaq...lma jugak lar aq tunggu mak aq..tp xper ar slh aq gak sbb xhabaq awl2..papepon mmg best sgt ar..hope nnti bleyh pi agi skali..tp kna pi ptg bwu lma ckit..kalo pi pagi xsmpt buwat apa2 po..

03 April 2011

P.Pangkor


Selamat malam Malaysia.Hari ini anda bersama dengan dj baru anda yang tidak bertauliah.Saya ingin memberikan sedikit penerangan berkenaan dengan foto di atas. Foto tersebut telah di 'snap' di Pantai Bogak,Pulau Pangkor pada 14 Mac yang lalu. So setelah di edit dengan cantik maka saya post gambar ni sebagai pembuka bicara entri saya hari ini. Sudah lama benar saya tak post entry latest. Kalau saya on blog saya pon hanya sekadar menatapnya sebagai kepuasan hati tatkala melihat blog sendiri yang agak cantik ni. Perasan sendiri jer. Saya target by the end of this year, saya akan ada at least 100 follower. Saya berjanji akan menjaga blog ni sebaik-baiknya supaya x hilang macam blog saya yang dulu. Rugi lorh kalau kena buat blog baru. Kalau new blogger tak per lar. Tapi kalau dah lama berkecimpung dengan blog ni tetiba blog tu hilang n kena buat blog baru, sedih beb.Macam hilang barang kesayangan larh.. Dulu masa mula2 saya aktif blog, blog xberapa aktif sangat. Tapi skunk dia dah jadi laman web yang paling aktif selepas fb.


DJ tak bertauliah

- Nur Syazwani Md Jailani -
Wfw Wwe

25 March 2011

THE FACEBLOG

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG.TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTI FACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMA FACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit

11 March 2011

The war comes to end...


Finally..
Exams are over..
But,,ni cuma kemrdekaan smentara jer..
PMR blom abeyh agi..
Kejap jer lg..
Abih aq nk enjoy puas2..Pas2 dah form 4..
Exam kali ni aq rsa ok lagi dr exam seblom2 nieyh..
Tp ada sesetengah paper 2 aq mrapu jwapan..
But it's okey..
Hahha..

BM. Kertas 2 aq sdikit mrapu..Mau xnyer..Masa tnggal lg 15 minit tp karangan aq bwu 2 prenggan wei..Mau xketar.. Padan muka aq jugak sapa sruh buwang msa kat rngkasan byk sgt..Tu lar..Kan dh kna..BI plak paper aq xteror sgt tp aq sgt happy apabila mnjwb paper 2..karangan dye ok lar jugak..idea mncurah-curah lar ktakn.. SC ok sgt2..Tapi ada satu dua soalan aq careless..Tp xper lar..MT paper aq cam konfom je btol smua..haha..Paper 2 aq sdikit kecewa sbb xleh jwb 2 soalan..KH teras ok tp elektif ssh 2 soalan..Geo ok sesgt..Sej pon same..Tapi Pend.Islam byk giler aq merapu..Lantak lar..Yg pnting cuti ni aq nk enjoy btol2..Aq nk pi oliday lorh..

p/s : tp aq kna antar folio geo ngan sej lpas cuti..haha..pstu nk kna basuh kasut & beg
sek...uerk..uerk..

25 February 2011

Saya nak amik PMR dah..


Guys..there is something I need to tell you..
Please keep it as a secret...
Just between you and me yeah..
Actually saya adalah..
.
..
...
....
.....
....
...
..
.
Calon PMR 2011..
Masa semakin suntuk..
Masa yang ada tak boleh dibazirkan..
Takot nanti menyesal xsudah kot..
Angka giliran pon dah taw..
Tapi rahsia yerk..
Sangat mendebarkan..Pada anda diluar sana kalau ada tps berguna
untuk saya,,,kongsilar..Ilmu xelok kalo disimpan sorang-sorang..

  

Sudi2 lar kongsi dgn saye yerk... Ilmu pelita edop taw..
Untuk pengetahuan semua agi sminggu nk exam..
Kali ni aq akn usha yg trbaek..
Aq akan pstikn aq dpt 8A..
Hope so..
Doakan kejayaanku yeah..


Buku dh bca ckit..Tpi it seem hard to remember..
There is a lot of facts to be remembered..
Ahhh..
What I'm gonna to do..
I know..

1. Relax kan diri..Lupakan semua sengketa yang ada.
2. Kuatkan azam untuk berjaya..Moga menjadi pendorong kejayaanku.
3. Minta nasihat dari orang yanng lebih berpengetahuan.
4. Baca dan faham..Jangan baca dan hafal kerana semua itu hanya kekal sementara jer..
5. Buat persiapan awal..Jangan dekat exam baru terhegeh-hegeh yerx.
6. IMPORTANT : Jaga kesihatan diri n tido msti kna ckup kalo x
semua usha di ats sia2 jer lar.. 
So Wani ,

GOOD LUCK !

.
..
...
....
...
..
.



22 February 2011

Februari

        Assalamualaikum..Dah 2 minggu tak update entry..Baru ari ni sempat..Yer lar nak amik PMR taon ni so, kena serious ckit..Haha.. Kat sini aq nak amik kesempatan nak ucapkan Selamat Hari Lahir or Happy Birthday kat kawan aq sorang nieyh.. WAHIDA, Happy Birthday buddy..Happy always.. Semoga dengan meningkatnya usia ko,,maka ko akan jdi smakin matang yer..Hope so.. K ar aq tulis entri ni pon sekadar bahan untuk rakyat jelata aq membaca..

p/s : nampak sangat dah kering idea..urhh.. chow..nak pi buwat karangan BI walaupon tgh tarak idea,,sbb kalo xbuwat kena brdiri sepanjang wktu BI la jwabnya..



11 February 2011

4 hours 30 minutes...


Hey friends..
Today I'm so tired..
Got to go to school today together with my friend..
However so happy seeing my class very tidy..
To my friends,,lend your  hand to help me..
Tired do it alone ma..
To those who help me..
THANK YOU very much..
To those who did not help me at all..GET OFF..
Our class,,our responsibility lorh..
Let us together make our class beauty and tidy + clean..
Maybe there is chance to take trophy on the stage from da principal of..
SMKSB..
Argh so happy...

        

03 February 2011

Buai laju-laju


Apabila bermain buaian, terasa bagai dunia ini ana yang punya.
Namun di sebalik kegembiraan itu, ada yang berada dalam kesusahan di luar sana.

Ketika seorang anak yang merungut pada ibu bapanya kerana tidat memenuhi kehendak mereka,
ketika itu ada anak yang sedang bekerja untuk membantu keluarganya.

Sedarkah kita akan kesalahan yang kita lakukan selama ini.
Bersyukurlah atas apa yang dimiliki.
Jangan dipandang mereka yang berada di atas kita kerana itulah rezeki yang telah ditetapkan kepada mereka.
Tetapi pandanglah mereka yang berada di bawah kita.

Ingatlah:
Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

Dreams..

  
Welcome to the fairy world..

Don't strive to impress others;
strive to impress yourself.

Be the person you were meant to be.

E
v
e
r
y
t
h
i
n
g

e
l
s
e

w
i
l
l

f
a
l
l

i
n

l
i
n
e

...and your drems will come true..







14 January 2011

kesahku...

Wahai kawan-kawan sekalian,,dengarlar nie..Aku nak cite tntang knakalnku ktika knk-knak.. Crita yng prtama...
.
..
...
.....
......
.......
........
.......
......
.....
....
...
..
.

1) aku pnjat washing machine,,pastu dye timpa ats aq..haha..pdn mka aku..sapa sruh
buas sgt..skit wo...

2) aku jtuh dlam lbang kat blakang rmah lama aq ( TAMAN SELASIH )...
msa tu ade gtong royong tbas pokok n blukar..maka aq dlm prjlann dri rmh jiranku ntuk
plang ke rmh..to take something that my mom ask to... ( 15 m je )..smbil jln,,aq mnikmati keindhAn AWAN...
ertinya aq jln smbil tngok ats la...sdar xsdar..BUM !!..
  
aku pon mnjrit tatkala mnyedari bhwa diriku sdahp0n brada dlm lubang..
bsr xbsr..lbang tu mcm gaung gak lar...
nsb baek ayhku brada dkt dgnku..
tgh tbang pkok kot..
mka aq pon d'angkat naik ke ats...
yg bes nyer ayh aq pjuk aq dgn air fresh oren jer...
tros aq diam..
haha...
bdak-bdak lar ktakan...

3) msa aq kcik sgt-sgt,,,,mak aq msk nsik dlm blik..sbb aq ska men periuk nasi...
ntah camne satu ari aq trnmpk priuk nasi tuuu..
maka aq pon trik lar wayer periuk tu..
last-last..aq pi klinik,,sbb mka aq melecur kna wayer tuu..
smpai skarang parut tu msih ade kat mukaku..
tp untung xbrapa nmpk...
sbb kcikk..klau dok dkat ngan aq bwu nmpk..tu pon xkan org taw klau xckp...
..
..
..
...
...
...
...
...
..
..
..
..
.
.

oooppsss....

INTERNET FAILED !
INTERNET FAILED !

  

BUY NEW VERSION (2011)






laDang anGgur..

Pada suatu ketika ni...
aku pnah pi ladang anggur kat....???
ntah lar..xengat..
kat c-2 bnyak sgt anggur..yum..yum..yum..sdapnyer..
nak d'ktakan citer,,mka aq p0n bli lar anggur tu..
WAU !!! mmg sdap xtrkata....
bnyak agi dye jual..aku bli jus anggur n losyen anggur..
wangi..bau mcm anggur..hari-hari aq pkai..

p/s: tp kekadang aq lpa gak..haha...











13 January 2011

kat PERLIS...

Last holiday, aku pi Perlis..Dua ari jer..xlama pon.Tp best sngat..
Yang xbest nyer,,time kitorang nk msukk gua kelam..,,xleh..Ahhhh..TENSION nyer..Kitorang msk sparuh je blah lg stu..
Sbb glap sesgt..xleh tngok pape p0n..Tu yg pth blik tu..


Ni kat kereta api nk msuk gua yg tlh pon ROSAK ..
ish..ish..nape xslenggara..


Ni aku ngan satu-1 nyer adik lelaki ku..hensem x??haha..
ni kat dpan gua tu lar..


Ni kat front door gua tu..Even front door skalipon,,ttp gak gelap...


Gmbr aku xde lar plak..Sbb aku jdi camera GIRL..haha


Ni lar aku..COMEY ??
haha..perasannyer...


Tata..PERLIS..dah nk blik dh pon..sedeynyer..


- my FAMILYZ -