28 December 2012

Seoul, Korea : First Day

Assalamualaikum.. Lama Wani tak on9.. Baik update blog bertwitta..Sibuk holiday la katakan. 17 Disember - 21 Disember hari tu Wani was on vacation di Seoul, Korea dengan my sista and untie. Ya, just 3 of us.. First day tu a bit kelam kabut jugak. Flight 8.50 pagi. Pukul 7.30 dah kena ada. Bayangkan dari Selayang ke LCCT..Jauh kot.. Tu pon keluar 6.15 pagi. Sampai Incheon Airport lebih kurang 4.50 waktu Korea. Journey lebih kurang 7 hours. Dalam flight memang boring kot. Tak tau nak buat apa..


Sampai sana. solat dulu kat tepi staff room.. Alhamdulillah tak de la pulak kena halau dgn batang penyapu.. Pesan Wani kalau di Korea bawak botol ke mana je uolls pergi.. Nak tau kenapa.. pergi la sana sendiri.. For this trip, kitorang stay di Namsan Guest House. Dekat sana, budget hotel pon sangat bersih dan selesa. Kalau Malaysia, tak tau nak cakap apa. Bilik tu tak de la besar sangat, cukup la utk kita 3 org. 


Since sekarang ni musim winter. Maghrib awal.. Lebih kurang 5.30.. So kitorang solat dulu sebelum keluar... Malam tu tak pergi jauh pon..Jalan pergi Myeong-dong je.. Myeong-dong tu betul-betul opposite Namsan Guest House. 5 minit je jalan.. Malam tu shopping winter coat jer. Masa dekat Malaysia tak beli sangat sebab org kata beli dekat sini murah. Boleh tahan murah la. Iye la mata wang Korea kan tinggi. (1000 won = RM 3). Dekat Myeong-dong tu facial shop apa yang korang nak cari ? Semua ada.. Bukan satu,, tp berpuluh-puluh.. Jangan terkejut tp hrga barang-barang facial dekat sana half harga dekat Malaysia. Contoh : The Face Shop, Body Shop, Skin Food, Etude House.. Macam-macam lagi lah..




Kalau koramg rasa macam malas je nak lintas jalan ke Myeong-dong tu,, boleh je korang lalu through underground shop. Heater pon ada.. Takde la kesejukan sangat kan..


  

Tengok je lar baju kitorang pakai. Mau tak sejuk. Dah tu kitorang try nak jalan pergi Dongdaemun.. 30 minit berlalu, tak sampai-sampai gak. Rupanya, tempat tu jauh. Tak pasai2 kena marah dgn mak cik Korea tu.. Dia kata tempat tu jauh la.. Adush.. Letih jer kitorang jalan. Dah la sejuk menggedik.. Lebih sedih, dinner maggi ja.. Nasihat aku kalau nak ke Korea atau mana-mana negara orang korang kena buat itinerary korang secomplete-completenya.. baru masa korang tak terbuang camtu jer..

29 November 2012

Bagaimana Daftar Churpchurp

Klik banner untuk mendaftar

Apa itu churpchurp sebenarnya ? Kebanyakannya tahu apa itu nuffnang tapi kurang jelas mengenai churpchurp. Masa mula-mula Wani daftar churpchurp, Wani sendiri masih blur fungsi sebenar churpchurp. Churchurp ialah sebuah media pengiklan yang bergerak atas platform social networking. Lebih kurang macam Nuffnang la. Hanya dua platform digunakan iaitu Facebook dan Twitter.

Kalau korang nak tahu, churpchurp adalah anak syarikat kepada Nuffnang. Tapi churchurp tak perlu letak iklan dalam blog. Korang just perlu share kempen di Facebook atau Twitter. Kalau ada yang klik link iklan yang korang share tu, korang dapat la ganjaran.  Tapi korang tak boleh spam link churpchurp. [ credit to Dya Marcello ]

Kalau korang nak daftar klik sini. Opppss. Korang tak tau bagaimana ? Simple je ok. Mula-mula korang tekan link yang Wani dah kasi tu. Tekan tau. Lepas tu korang klik button sign up atau sign in using twitter. Wani sign in guna twitter je. Senang sikit.



Lepas tu korang sign in macam biasa. Kalau korang tak dak twitter korang klik sign up dekat atas tu.
 


Dah tu korang isi la form tu. korang ikut je step yang dia kasi.



Lepas korang dah settle isi form, dekat bawah sekali ada satu button. Lepas korang klik button tu dia keluar cegini. Korang ikut step yang dia kasi one by one ok.





 Step 3 banyak kerja sikit. Mula-mula korang kena baca article yang dia kasi. Dah habis baca korang klik button seperti yang di bawah.



Step seterusnya korang share message yang dia kasi. Kalau korang tak suka apa yang dia tulis, korang boleh personalise message tu ikut suka hati korang lah. Lepas tu korang share messeage tu. Aku share dekat twitter je. Senang aje korang hanya perlu copy paste. Then korang klik button seperti di bawah.





Kalau nak lagi senang, korang auto-sharing je. nanti dia tolong buatkan untuk korang. Lagi simple.




Link yang korang share tu kalau ada yang klik untuk daftar churpchurp, korang akan dapat ganjaran tau. Kalau korang klik sini untuk mendaftar, korang dah bantu Wani untuk dapat ganjaran. So thank uolls. Dah selesai step 3 tu, akan keluar seperti di bawah. Korang buka dekat rewards and korang klik share now kalau korang nak share iklan or campaign tersebut. Nati dia ajarkan korang apa yang korang nak kena buat next. Simple je.



Amacam sekarang, dah jelas kekaburan korang tentang churpchurp nih. Yang penting korang kena selalu spend time untuk share iklan di churpchurp and ajak kawan-kawan korang klik link yang korang share. Makin ramai yang klik makin banyak la ganjaran yang korang akan dapat. Selamat Mendaftar and Good Luck uolls.

27 November 2012

Pulau Sayak - Pantai Merdeka

Hey uolls. holiday tak pergi mana-mana ke ? Dua hari lepas, seperti yang dijanjikan, abah bawak kitorang se'family' pusing-pusing Pulau Sayak. Best wo. Kalau korang pergi sana jgn lupa try mee udang Usof. Memang sedap. harga pon murah je. kitorang makan mee udang [ 9 ekor kot. besar besar ] and ketam 4 ekor. murah je. Tak ingat berapa tp yg sure below RM60. Dah kenyang makan, kitorang lepakings dekat Pantai Merdeka. Memang awesome lah trip tu.







Uolls, picture2 di atas disnap ketika Wani di Pulau Sayak + Pantai Merdeka. View yang indah kan ? Attention : Picture-picture tersebut sama sekali tidak diedit ok !

Surabaya, Indonesia

Last 30th October to 1st November, I went for an international programme. SMK Sultan Badlishah telah mengadakan lawatan sambil belajar di Surabaya, Indonesia dgn kerjasama KPM. Seramai 40 students and 5 cikgu telah mengikuti lawatan ini. On our first day, kitorang bertolak dari Kulim, Kedah ke LCCT. naik bas of course. It was a tiring journey that I ever had. Tapi bila dah ramai2 dgn kawan, takde lar penat sangat. Dari sekolah bertolak pukul 10 pagi. Alhamdulillah pukul 3 dah sampai. Tapi berhenti rehat di Dengkil dulu utk lunch. hihihi. lunch pukul 3 ??  Then, pergi LCCT. sampai sana termenung dulu sebab flight pukul 6.30. Aduh. Memang sehari tu burn camtu je la. Letih kan ? But it's ok. Kitorang tido di Hotel Maumu. Since hotel tersangatlah cantik, kitorang pon happy la. Kalau kat sana kira hotel 4 bintang la. Memang cantik sangat2. Tp group kedua sampai lg lewat sbb flight diorang delay. Memang kecoh ar waktu diorang sampai hotel. Saat yang tak boley lupa bila semua org berebut iron. Disebabkan dalam hotel tu kebanyakan budak sekolah Wani, so diorang buat mcm rumah sendiri. pukul 3 pagi ketuk bilik org sebab nak mintak iron. memang stail ar. dekat surabaya waktu tempatan lewat 1 jam. tp pukul 6 pg matahari dah terbit. sekolah pon starts 6.30.

Second day, Wani and 2 org kawan Wani org first naik breakfast. Jgn peliks, tp ruang makan memang tingkat atas sekali. Kiranya weolls org fisrt makan dulu. lepas semua dh settle baru bertolak pergi Sekolah Menengah Atas Negeri 1 [ SMA Negeri 1 ]. budak sekolah tu memang sporting habes arh. best sembang-sembang dgn theyolls. Habis happenig kot. Mesra. Peramah. Semua lah. Lepas tu kitorang pusing-pusing bandar. Sincerely, Surabaya tak de apa sangat. Tapi ok la kalau utk school trips utk 3 hari.

Third day or LAST day kitorang lebih spend time utk menghabiskan duit rupiah yg berbaki. Memang borong habis. Kawan Wani sampai beli 6 beg - beg tangan, beg duit, mcm2 beg lah. sebab memang murah habis la. tambah2 kedai tu memang jual leather stuff je. rambang mata kot. brand JIMMY CHOO pon ade. boley la kalau na kelentong org kononnya beli yg ori. hehe

Excited  sangat. sampai terus shoot photo. lcct

blocking people way utk shoot photo. lcct

Pagi2 dh tangkap gambar. lobi Maumu Hotel

Bdx yg paling demand dalam form 3.
konon muka sama mcm actor luar. frontdesk

player badminton sekolah yg frust kalah dgn SMA Negeri 1. restoran

Yg tengah tu Ketua Perwakilan Pelajar di SMA Negeri 1

Turun bas terus shoot photo lagi. pintu masuk sekolah

dewan SMA Negeri 1

The form 4 gang

Dengan patung pon boleh jadi. kraf shop

Hope to have those great moments again with ' Persatuan BM '. InsyaaAllah kalau ada rezeki tahun depan cikgu bawak lagi. So sumbangkan kejayaan pada sekolah lagi ye.



02 September 2012

Happy Birthday Malaysia

 
Happy Birthday to Malaysia. Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 55..Rasanya masih belum terlambat kot.. Sebagai rakyat Malaysia kita patut bersyukur k dapat hidup dalam keadaan aman damai. Ada negara tu nak tidur pon tak senang. So, jgn nak bangga-banggakan sangat negara orang tapi negara sendiri kita hina. Tak baik ok.

Betapa patriotiknya student2 di Badlishah,, semua kelas DIWAJIBKAN gantung Jalur Gemilang. Nice lorh. Walaupun buat semua tu sebab terpaksa, tapi kitorang ada effort k. Korang ada ?? Tak da kan.. To Malaysia, semoga menjadi sebuah negara yang maju dan aman damai selalu. Support Our Malaysia.

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE-55

18 August 2012

Aidilfitri tiba lagi



Berlalulah sudah Ramadhan, sebulan berpuasa, tiba Syawal kita rayakan, dengan rasa gembira...
Assalamualaikum.. Saya nak ucapkan ...SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...MAAF ZAHIR DAN BATIN... Kepada semua yang mengenali diriku yang kerdil ini,,maafkan saya ye kalau ada terkasar bahasa terlanjur bicara..Saya ni manusia biasa je,,mesti ada kesilapan yang saya lakukan..Kepada anda-anda di luar sana,,kesalahan dan kesilapan anda pada saya,,saya maafkan dengan hati yang sangat terbuka..Terima kasih banyak-banyak kerana sudi menerima diri saya yang serba kekurangan ini. Buat family yang tercinta,, Nur minta maaf kalau ada buat salah..[memang ada pon sebenarnya].. Akhir kata,, ambillah setiap keberkatan pada Aidilfitri kali ini. Minal Aidil Wal Faizin..

29 June 2012


 


You can't buy hapiness but you can buy ice-cream ,, 
which kinda the same thing.. 

23 June 2012

Tips untuk menghasilkan amazing blog

Ramai kawan-kawan kata blog saya cute =) Thanx korang semua..So, saya nk bg beberapa tips camne nk buat blog yg cute..Kalau korang ikut nasihat ni InsyaAllah blog korang akan cantek..
(✿◠‿◠) (✿ ♥‿♥) (✿◠‿◠)


1. First korang kena la ada blog sendiri dulu yer

2. Korang kena design blog korang ikut citarasa korang

3. Korang tengok blog2 yang cantik n cute atau visit -----> skin

4. Then korang design semula blog korang brpandukan blog2 yg cantik tu

5. Korang join sebyk yg boleh site2 yg akan bantu korang dlm mndesignkn blog korang

6. Korang kena selalu post entri yg best n menarik.The most important thing kena ada
gmbar.. Entri yg bagus boleh dilhat melalui gmbrnya




7. Korang kena la pandai jiwang karat dengan post korang yer

8. Korang jgn buat blog korang nmpk semak taw.. Nanti org xska lorh

9. Kalau korang nk byk follower korang kena respon dkt diorang..
Bila diorang follow korang,, korang pon kena la follow diorang

10. Last but not least korang kena happy and ada minat buat blog.. 


Easy n simple jer..

Walaupon blog korang xcantik it's ok..
Owg xpndang sgt yg tu..Yg penting korang aktif utk post entri baru..

11 June 2012

Addmath aku A !





     




Betul ke ?? Ataupun aku tengah mimpi di siang hari.. Addmath yang aku target sekurang-kurangnya B- boley dapat A.. Series tak sangka betul ar.. bersyukur sangat-sangat dpt A.. tak boley na bayangkan betapa gembiranya aku..pada fren-fren aku di luar sana yang dapat G untuk addmath,,usha la lagi..jangan putus asa yer.. maunyer xdpt A ,, aq study addmath  gila-gila kot.. wak2 practice HAC oanrg len huhahuha aku wat latihan addmath weh..yang penting addmath ni xleh tinggal kena wat latihan selalu..kalau tak faham jangan tangguh-tangguh nanti ketinggalan.. *sambil type sambil tersengih ni.. happy sangat lar katakan.. 

31 May 2012

Friends ?? No -----------> but best FRIENDS ever





1. Wahida Amalin binti Abu Talib


 

The most beautiful and hottest student among us.. She is very creative and innovative.. Why //?? Because she tend to make something new and fresh.. This is a friend who always there when I need her.. Always brought her to my house..


2. Nazirah binti Mohd Yusri




A problem-solver.. A K-pop fan .. Not just a fan but a LOVER.. Everyday just talk about korea korea and korea.. BUT she is a clever student.. Help me a lot in sejarah..


3. Rasyidah binti Shir Mohd


 

Love K-pop too.. Always compete with me.. In studies of course.. Nice and intelligent girl..
Very sensitive with money.. If you give RM50 note to her to have a pencil,,just an ordinary pencil,, she will accept the note..


4. Intan Khusna binti Amirrudin 

 

The fairest among us.. Always together with Ida.. Very influences in English.. Really admire her the way she spoke..


5. Ilyia Shahira binti A. Radzi

 

Not so close with her because she always 'lepak' with her gang.. But still one of my friends.. Best friends..
Very hard to snap her photo..So if you get a chance to snap her photo,, don't you ever miss it..


6. Nurul Ain Fatihah binti Sabri

 

Like to talk and laugh.. She can shout a kilometre away..But when talking to teacher or during learning session or lisan ---> i think her voice ran away.. 

7. Nur Hazwani binti Zhazali

 

She always make me angry.. Why not // My friends keep calling her WANI.. hey that's my name  not yours.. Haha.. Like to give useful advice to me.. Now in MRSM PDRM.. Miss you friend..


8. Dzarizsofea binti Anuar

 

Dzariz //?? Hah.. Like a radio to us.. Always has a lot of stories to tell us.. Never get a chance to talk if 'lepak' with her.. She is the only one who will talk.. But she is always the best..

" So those are my best friends.. Friends of mine since form 1.. but now being seperated in 8 different classes... Very sad.. Hope this friendship last long forever.. "