29 November 2012

Bagaimana Daftar Churpchurp

Klik banner untuk mendaftar

Apa itu churpchurp sebenarnya ? Kebanyakannya tahu apa itu nuffnang tapi kurang jelas mengenai churpchurp. Masa mula-mula Wani daftar churpchurp, Wani sendiri masih blur fungsi sebenar churpchurp. Churchurp ialah sebuah media pengiklan yang bergerak atas platform social networking. Lebih kurang macam Nuffnang la. Hanya dua platform digunakan iaitu Facebook dan Twitter.

Kalau korang nak tahu, churpchurp adalah anak syarikat kepada Nuffnang. Tapi churchurp tak perlu letak iklan dalam blog. Korang just perlu share kempen di Facebook atau Twitter. Kalau ada yang klik link iklan yang korang share tu, korang dapat la ganjaran.  Tapi korang tak boleh spam link churpchurp. [ credit to Dya Marcello ]

Kalau korang nak daftar klik sini. Opppss. Korang tak tau bagaimana ? Simple je ok. Mula-mula korang tekan link yang Wani dah kasi tu. Tekan tau. Lepas tu korang klik button sign up atau sign in using twitter. Wani sign in guna twitter je. Senang sikit.



Lepas tu korang sign in macam biasa. Kalau korang tak dak twitter korang klik sign up dekat atas tu.
 


Dah tu korang isi la form tu. korang ikut je step yang dia kasi.



Lepas korang dah settle isi form, dekat bawah sekali ada satu button. Lepas korang klik button tu dia keluar cegini. Korang ikut step yang dia kasi one by one ok.





 Step 3 banyak kerja sikit. Mula-mula korang kena baca article yang dia kasi. Dah habis baca korang klik button seperti yang di bawah.



Step seterusnya korang share message yang dia kasi. Kalau korang tak suka apa yang dia tulis, korang boleh personalise message tu ikut suka hati korang lah. Lepas tu korang share messeage tu. Aku share dekat twitter je. Senang aje korang hanya perlu copy paste. Then korang klik button seperti di bawah.





Kalau nak lagi senang, korang auto-sharing je. nanti dia tolong buatkan untuk korang. Lagi simple.




Link yang korang share tu kalau ada yang klik untuk daftar churpchurp, korang akan dapat ganjaran tau. Kalau korang klik sini untuk mendaftar, korang dah bantu Wani untuk dapat ganjaran. So thank uolls. Dah selesai step 3 tu, akan keluar seperti di bawah. Korang buka dekat rewards and korang klik share now kalau korang nak share iklan or campaign tersebut. Nati dia ajarkan korang apa yang korang nak kena buat next. Simple je.



Amacam sekarang, dah jelas kekaburan korang tentang churpchurp nih. Yang penting korang kena selalu spend time untuk share iklan di churpchurp and ajak kawan-kawan korang klik link yang korang share. Makin ramai yang klik makin banyak la ganjaran yang korang akan dapat. Selamat Mendaftar and Good Luck uolls.

27 November 2012

Pulau Sayak - Pantai Merdeka

Hey uolls. holiday tak pergi mana-mana ke ? Dua hari lepas, seperti yang dijanjikan, abah bawak kitorang se'family' pusing-pusing Pulau Sayak. Best wo. Kalau korang pergi sana jgn lupa try mee udang Usof. Memang sedap. harga pon murah je. kitorang makan mee udang [ 9 ekor kot. besar besar ] and ketam 4 ekor. murah je. Tak ingat berapa tp yg sure below RM60. Dah kenyang makan, kitorang lepakings dekat Pantai Merdeka. Memang awesome lah trip tu.







Uolls, picture2 di atas disnap ketika Wani di Pulau Sayak + Pantai Merdeka. View yang indah kan ? Attention : Picture-picture tersebut sama sekali tidak diedit ok !

Surabaya, Indonesia

Last 30th October to 1st November, I went for an international programme. SMK Sultan Badlishah telah mengadakan lawatan sambil belajar di Surabaya, Indonesia dgn kerjasama KPM. Seramai 40 students and 5 cikgu telah mengikuti lawatan ini. On our first day, kitorang bertolak dari Kulim, Kedah ke LCCT. naik bas of course. It was a tiring journey that I ever had. Tapi bila dah ramai2 dgn kawan, takde lar penat sangat. Dari sekolah bertolak pukul 10 pagi. Alhamdulillah pukul 3 dah sampai. Tapi berhenti rehat di Dengkil dulu utk lunch. hihihi. lunch pukul 3 ??  Then, pergi LCCT. sampai sana termenung dulu sebab flight pukul 6.30. Aduh. Memang sehari tu burn camtu je la. Letih kan ? But it's ok. Kitorang tido di Hotel Maumu. Since hotel tersangatlah cantik, kitorang pon happy la. Kalau kat sana kira hotel 4 bintang la. Memang cantik sangat2. Tp group kedua sampai lg lewat sbb flight diorang delay. Memang kecoh ar waktu diorang sampai hotel. Saat yang tak boley lupa bila semua org berebut iron. Disebabkan dalam hotel tu kebanyakan budak sekolah Wani, so diorang buat mcm rumah sendiri. pukul 3 pagi ketuk bilik org sebab nak mintak iron. memang stail ar. dekat surabaya waktu tempatan lewat 1 jam. tp pukul 6 pg matahari dah terbit. sekolah pon starts 6.30.

Second day, Wani and 2 org kawan Wani org first naik breakfast. Jgn peliks, tp ruang makan memang tingkat atas sekali. Kiranya weolls org fisrt makan dulu. lepas semua dh settle baru bertolak pergi Sekolah Menengah Atas Negeri 1 [ SMA Negeri 1 ]. budak sekolah tu memang sporting habes arh. best sembang-sembang dgn theyolls. Habis happenig kot. Mesra. Peramah. Semua lah. Lepas tu kitorang pusing-pusing bandar. Sincerely, Surabaya tak de apa sangat. Tapi ok la kalau utk school trips utk 3 hari.

Third day or LAST day kitorang lebih spend time utk menghabiskan duit rupiah yg berbaki. Memang borong habis. Kawan Wani sampai beli 6 beg - beg tangan, beg duit, mcm2 beg lah. sebab memang murah habis la. tambah2 kedai tu memang jual leather stuff je. rambang mata kot. brand JIMMY CHOO pon ade. boley la kalau na kelentong org kononnya beli yg ori. hehe

Excited  sangat. sampai terus shoot photo. lcct

blocking people way utk shoot photo. lcct

Pagi2 dh tangkap gambar. lobi Maumu Hotel

Bdx yg paling demand dalam form 3.
konon muka sama mcm actor luar. frontdesk

player badminton sekolah yg frust kalah dgn SMA Negeri 1. restoran

Yg tengah tu Ketua Perwakilan Pelajar di SMA Negeri 1

Turun bas terus shoot photo lagi. pintu masuk sekolah

dewan SMA Negeri 1

The form 4 gang

Dengan patung pon boleh jadi. kraf shop

Hope to have those great moments again with ' Persatuan BM '. InsyaaAllah kalau ada rezeki tahun depan cikgu bawak lagi. So sumbangkan kejayaan pada sekolah lagi ye.