21 June 2014

Kebaikan ke PLKN


Assalamualaikum.

PLKN ? What ? Taknak pergi, taknak taknak. Betul ke taknak ? Pada 5 Jan 14 hingga 18 Mac 14, aku telah pergi PLKN Kem Lagenda Seri Negeri. Memang terbaik aku cakap kat kau. Sekarang aku nak kongsi sikit kebaikan PLKN ni biar orang tau apa sebenarnya berlaku kat PLKN. Dulu aku pun percaya ja cakap orang kononnya PLKN banyak keburukan la apa la. Aku tiba-tiba rasa bertanggungjawab pulak nak buka minda orang kat luar sana. Apa yang bakal aku ceritakan ni berdasarkan pengalaman aku mungkin berlainan kat kem lain tapi hampir sama ja aku rasa sebab modul sama kot. Buat bakal-bakal pelatih yang nak ke Kem Lagenda Seri Negeri nanti aku cerita secara details kemudahan kat sana okay. Senyum sikit taknak sedih sedih.

1. RAMAI KAWAN

Kat PLKN tempat terbaik kau nak buat kawan banyak-banyak Series aku cakap seminggu je masa aku amik nak jadi family dengan company aku. Yang takleh lupa ramai-ramai celebrate birthday aku. Terima kasih sangat sangat Sampai menangis aku sebab terharu.

2. BERDIKARI

Buat yang sekolah harian macam aku, memang tak pernah stay hostel la kan. Kat PLKN la korang nak belajar macam-macam. Camna nak basuh baju guna tangan, kemas katil, buat semua benda sendiri. Boleh la buat persiapan nak hidup kat matrik atau u nanti. Aku pun first time basuh baju guna tangan kat PLKN then terus jadi pakar.

3. DISIPLIN DIRI

Di PLKN korang akan belajar banyak benda yang akan mendisiplinkan lagi diri korang dan membentuk sifat positif dalam diri korang. Korang akan dilatih untuk sentiasa menepati masa dan disiplin diri yang tiptop. Modul di PLKN series aku cakap 99% akan buat korang tersedar untuk jadi lebih baik. Kalau yang hati kering tu aku tak tau la. Aku sendiri lepas je balik PLKN no more GERAMJI. Jarang aku marah marah dan buruk sangka dengan orang. Thank you PLKN.

4. KEROHANIAN

Arahan untuk solat jemaah di surau 5 waktu sehari, qiamullail, ceramah dan program agama sedikit sebanyak memberi kesedaran kepada pelatih yang selama ini sering mengabaikan suruhan agama. Yang mana tau reti solat, masa ni ustaz ustazah akan cuba yang terbaik untuk ajar korang solat. Bacaan dalam solat yang tak berapa lancar tu masa ni nak perbaiki. Ditambah pula dengan aktiviti yang gempak and ceramah yang syok habis memang terbaik aku cakap.

5. KETAHANAN DIRI

Disebabkan kem aku memang jauh and phone cuma weekend, aku belajar untuk sesuaikan diri tanpa family di sisi. Aku belajar untuk tabah dalam kehidupan. Selain tu, yang mana feeling feeling putera atau puteri selama ni, masa ni la korang nak boost ketahanan diri korang dalam setiap akiviti di PLKN. Seminggu dua memang rasa nak give up tapi lepas tu korang dah biasa okay.

6. MAKAN BEST

Makan dekat PLKN 6 hari sekali okey. Orang kata makan kat PLKN tak sedap. Memang tak sedap la kalau mengidam makanan ibarat di hotel lima bintang. Tapi bagi aku makanan kat PLKN best. Menu yang disedikan complete untuk badan yang sihat. Makanan yang aku tak pernah tau and kuih tradisional yang aku tak pernah tengok, kat PLKN la aku kenal semua tu. Kadang-kadang diorang akan sediakan makanan yang gempak macam nasi ayam, mi kari, nasi lemak and macam-macam gi. Tak faham betul kenapa orang kata tak best =(

7. FEELING BUDAK TADIKA

Modul dalam kelas kat PLKN takde la macam kat sekolah. Bagi best giler. Aktiviti yang cikgu laksanakan buat aku rasa seperti kembali ke alam tadika yang sangat menyeronokkan. Kadang-kadang korang boleh tengok video yang best. Kalau mengantuk dalam kelas tu benda biasa la bukan bererti kelas tu boring tapi korang yang suka tidur lambat. Part yang paling aku tak boleh lupa setiap kali sebelum kelas mula, cikgu akan pasang lagu kuat-kuat and menari sekali dengan student. Best tau..

8. KAWAD DAN AKTIVITI FIZIKAL

Kawad adalah benda yang aku suka, sebab tu aku suka bila kat PLKN ada kawad. Bila sebut PLKN ja kawad takda benda lain ke korang nak fikir. Kawad ni berapa kal je boleh kira dengan jari okey. Bagi yang tak suka kawad tu jangan risau, kawad kejap je tak lama pun 2 jam je. Tu pun ada break setiap berapa minit. Cikgu pun faham la perasaan korang. Aktiviti fizikal di PLKN seperti PT pagi, riadah, aktiviti air, aktiviti tali and a few more membantu ketahanan fizikal dan meningkatkan stamina korang. Konfem aku cakap sebab aku buktinya. Memang meningkat stamina aku. Bagi yang nak dapatkan berat badan ideal, iyelah cuti sekolah makan tidur je keja, ni masa yang sesuai. Bagi yang obes, cikgu dah sediakan aktiviti untuk korang bagi menurunkan berat badan. Kawan aku turun 20kg++ okay. Memang berkesan. Apart from that, korang boleh merasa perkara baru seperti menembak. Series aku cakap best 30 butir peluru sorang. Mula-mula memang nervous tapi bila dah try macam nak lagi je.

9. KEPIMPINAN DAN TEAMWORK

Aktiviti-aktiviti yg dilaksanakan di PLKN membantu korang menonjolkan bakat kepimpinan yang ada. Aku sendiri berpeluang untuk jadi ketua team and melibatkan diri dalam aktiviti di PLKN. Series best. Korang yang mana rasa diri kurang dalam teamwork, masa kat PLKN la korang nak polish semua tu. Bila masuk u nanti series berguna okay ^^

10. PATRIOTISME

Selepas aku tamat PLKN, baru aku tau apa itu patriotisme. Selama ini bila orang tanya sayang negara tak, sayang tapi kita sedar tak banyak sangat benda yang kita menunjukkan tak cukup lagi sayang kita pada negara. Lepas balik PLKN, aku pantang betul kalau tengok bendera negara sepah sana-sini. Bendera kebangsaan kot asal korang tak hargai hah? Kalau yang tak reti duduk diam bila nyanyi lagu kebangsaan tu memang nak kena dengan aku la tu. Sayang negara okay.

Kalau nak ikut kan banyak lagi ni kebaikan PLKN tapi sampai esok pagi aku tak habis menaip ni. Kalau korang nak tahu korang experience sendiri. Yang dah dapat PLKN tu takyah nak cari alasan mengelak. Series best and tak rugi pergi PLKN. Kalau ada pertanyaan atau persoalan tanya ja aku sedaya upaya bantu okay.

11 June 2014

Hormat kami sebagai pengguna atau pembeli


Assalamualaikum.
Pertama sekali ingin diingatkan gambar di atas takda kena-mengena dengan yang hidup atau  pun mati. Apa yang bakal disampaikan hanya sekadar perkongsian dan pandangan aku je. Hari ni telah berlaku satu perkara yang paling tak diduga dalam hidup aku. Selama ni aku ingat semua promoter kat luar sana meman utamakan pelanggan tapi tak sangka mentang-mentang aku masih student and muda dari dia, boleh pula dia kurang ajar dengan aku. Dah la ambil masa aku sampai 20 minit, boleh pula dia kata aku tak respect dia bila aku cakap aku tak berminat dengan barang dia. Yang paling menyakitkan hati dia kata kat aku ' Macam ni la perangai orang Melayu, taknak berusaha nak berjaya tak nak terima benda baru, bab ilmiah memang selalu tak berminat ' . Dah aku kata taknak, kau tak payah la nak merendah-rendahkan aku kata aku rasa hebat la, taknak terima ilmu la. Kepala hotak kau, memang bengang betul aku hari ni.

Kau sendiri kata taknak paksa aku beli, tapi kau ceramah aku sampai 20 minit. Kau ingat aku bodoh sangat nak kena tipu ngan kau. Pandai je kau kata aku jenis yang senang kena tipu. Helo kau yang berlagak pandai pun tak boleh tipu aku, cermin diri sendiri la. Bukan semua orang sama. Aku dah explain kot kat kau yang aku perlukan duit untuk beli buku, kau tak paham ka. Boleh pulak kau ajak kawan kau lecture aku sekali. Kau dah pehal nak sentap sentap dengan aku. Sekarang ni sapa yang patut sentap hah. Aku pengguna hak aku la nak beli ke taknak. Takyah nak paksa paksa dah tu bila taknak beli kata orang kurang ajar pulak. Dah la kau tipu aku kononnya ada budak susah sanggup beli produk kau sebab produk kau terbaik. Tapi aku tertanya la jugak, orang susah bank-in through Maybank eh, pastu send penyata kat kau. Kalau dah dia susah mana pulak dia korek dia beli phone canggih nak hantar gambar penyata tu.

Jadi buat rakan-rakan, abang-abang, kakak-kakak di luar sana, kalau nak meniaga or promote barang, jangan cakap benda yang boleh buat pelanggan annoying okay. Dan yang paling penting jangan memandai nak tegur customer kononnya dia bodoh tak beli produk kau. Kalau dapat customer penyabar macam aku tak sembur kau takpa la, kalau makan dalam kang. Bila kita nak promote barang kita, kita fokus cerita kebaikan produk kita ja, takyah melebih-lebih nak judge customer tu. Takde orang yang suka di'judge' oleh someone yang dia baru jumpa seminit. Aku jenis yang susah nak marah dengan orang, tapi bila dia dah tak respect aku sebagai pengguna, sori to say, you are not deserve to be a businessman. Memang kau takkan berjaya. Selama ni aku jumpa peniaga yang tak ramah ja, first time jumpa yang kurang ajar.

Kadang-kadang barang tak bagus pun takpe, tapi service mau tiptop okay. Aku tak kesah beli barang tiba-tiba rosak so aku akan fikir benda baik-baik je mungkin kau tak perasan or tak sengaja. Jadi bila kenangkan kau ramah and layan customer dengan bagus, aku pun tak kan pergi tuntut duit aku. Walaupun orang tu masih muda, jangan anggap dia tak tahu apa-apa. Budak-budak 7, 8 tahun pun dah pandai macam-macam, inikan student 18 TAHUN. Kau ingat kitorang ni mentah sangat ke. 

So, jadi lah orang yang menghormati hak orang lain dalam perniagaan. Aku ni takdelah tahu sangat selok-belok perniagaan, tapi bab respect orang aku tahu. Semua ni sekadar pandangan aku, kalau ada yang salah sori sangat-sangat okay. Cuma aku harap takkan jumpa dah orang perangai camtu. To the abang, sori aku mengutuk kau kat sini, tapi aku memang bengang dengan kau bukan sebab apa tapi kau langsung tak minta maaf, aku dengan kawan aku pulak yang minta maaf dengan kau. =(

20 May 2014

To my Ibu

Assalamualaikum..

Walaupun sudah berlalu tapi masih belum terlambat Nur nak ucapkan Selamat Ulangtahun Kelahiran Ibu pada 16 Mei yang lalu. Macam jodoh je kan, sebagai tenaga pengajar, ibu juga menyambut Hari Guru pada tarikh yang sama. Selamat Hari Guru. Ibu bukan sahaja banyak berkorban sebagai seorang ibu dan isteri untuk keluarga, tetapi Ibu jugak merupakan cikgu 'free' untuk Wani dan adik2. Terima kasih Ibu.

Bagi aku, kehadiran seorang Ibu sangat bermakna dalam kehidupanku. Aku sedar walaupun banyak hal diurus oleh Abah tetapi dalam hal2 tertentu aku masih memerlukan Ibu. Betul la kata orang Ibu dan Abah kedua-duanya ada peranan tertentu dalam keluarga. Entah macam mana tahun ni boleh pulak aku buat surprise sempena sambutan Hari Ibu. Tq Ibu sebab terharu. *melompat tak terkata bila Ibu cakap dia happy.

Sedih. Tahun ni tahun pertama aku akan sambut Ramadhan berjauhan dengan keluarga. Nun jauh di selatan. Bangun sahur sendiri. Buka puasa sendiri. Semuanya buat sendiri. Mesti rindu kan. Hmm.. Walaupun tak pasti nak sambung mana lepas ni *sebab masih tunggu satu lagi tawaran, tapi yang pasti puasa la engkau tanpa keluarga di sisi2 wahai Wani. Maklumlah, cenggini lah bila tak pernah duduk asrama. Sahur, bukak puasa, solat Maghrib, tarawikh semua dengan family.

Semoga aku menjadi seorang insan yang tabah dan cekal menghadapi setiap dugaan yang akan datang. *tapi akan jadi rutin aku untuk kol Ibu setiap hari.hehe.. Pengorbanan Ibu dan Abah tak akan sia-sia. Terlalu banyak impian dan cita2 yang nak aku capai. Semoga segalanya dipermudahkan oleh Allah. 

Nak tumpang post sikit ye.. To my friendsssss, silalah jaga diri elok-elok di mana pun korang berada. In syaa Allah, bila tiba masa kita jumpa juga suatu hari nanti. Semoga masa tu masing2 dah berjaya capai cita2 sendiri. Mungkin dengan kelebihan dan kerjaya kita yang berbeza boleh bantu-membantu satu sama lain nanti. Study hard and study smart ye.  

03 May 2014

What I chose and what will you choose ?

Assalamualaikum.

Jam 5.08 am. Mata masih segar sehingga membuatkan aku mencapai laptop di meja dan terus berkarya sementara menunggu subuh muncul di pagi hari.

Dah la tajuk kau klise Wani, kau bermadah pulak.

Apa kaitan tajuk saya hari ni dengan apa yang saya ingin kongsi dengan korang semua ? Sebenarnya what I actually want to share with you is where you want to go after your SPM.

" Kau senanglah result gempak, minta mana2 pun dapat "

Hello, dunia hari ni bukan pandang IQ semata-mata okay. Semua benda kena interview. Mesti semua tertanya-tanya beza matrikulasi dan asasi kan ? I dont know much about it, tapi Wani akan ceritakan based on my research and what I apply. Nanti In syaa Allah kalau dapat tawaran n dah daftar any one of it, I will share okay.

Matrikulasi. Satu program di bawah KPM. Korang akan rasa life korang tak ubah macam di sekolah. Bezanya baju kurung or kemeja dah macam2 warna. Best tentang matriks ialah kalau korang memang boleh hidup dengan jadual yang sangat pack, tempoh pengajian hanya 1 tahun. So, it is a kind of an alternative path untuk sambung degree. Tapi kalau rasa2 macam tak boleh naik survive silalah buat permohonan untuk 2 tahun. MUNGKIN akan dipertimbangkan. I dont kmow. Maybe. Alhamdulillah, Wani dapat tawaran ke Kolej Matrikulasi N9 which I heard used to be a top 5 matriculation college. Ramai kot Badlishans yang dapat situ even they never applied for it. Tapi Wani happy la sebab Wani memang mintak KMN9 pun. However Im still waiting untuk tawaran yang lebih baik daripada ni.

Asasi. I don't know much about Asasi but I know a little about PASUM. Eh jap jap, apa tu PASUM ? Ingatkan semua orang tahu sehingga kawan Wani tanya. Okay fyi, Pasum stands for Pusat Asasi Sains Uni Malaya. And yes I apply for it walaupun Wani tahu peluang agak tipis.Kalau nak compare Pasum and matriks, of course la PASUM. Pembelajaran hampir serupa tp tak serupa. Sebab korang akan belajar lebih details di PASUM dan exam dia lebih berkualiti gitu. Sem 1 kalau pointer below 1.5 bersiap sedia untuk ditendang keluar ye. Yang bestnya tentang Pasum : 1. Gain new experience learning in a uni learning envirnment 2. Nak outing takde peraturan macam matriks. Nak stay kat luar pun boleh. Ikut suka korang nak keluar n masuk pukul berapa. Tp kalau nk masuk 10 pm ke atas kena tunjuk kad matrik. Tu je. So kalau mcm nak bebas sikit, pilihlah PASUM okay.

IB. Wani telah apply IB diploma di Kolej Mara Banting untuk program perubatan ke Ireland. And I put a lot of efforts and hopes on it. Life di KMB macam boarding school. Kalau yg study di MRSM, macam tu jugak di KMB. Tapi di KMB korang akan belajar banyak benda from different aspects. Nama pun persediaan ke luar negara, memang kena struggle habis lah. Apa yang Wani tahu, korang akan dibanjiri dengan reports2 yg perlu disiapkan sehingga takda masa nak study. Sebab tu time management is the most important thing in KMB. Tak kesah la life macam sekolah, bilik takde aircond ke, tapi ilmu yang korang dapat tu penting. 

Seperti yang telah dinyatakan, semua benda kena interview kan. So sukacitanya dimaklumkan bahawa saya berjaya mendapat panggilan temuduga PASUM dan KMB. Mudah-mudah berjaya lah ye. Apa yang perlu dilakukan ketika ditemuduga? Apa soalan temuduga ? Based on my experience, they will give you a case and you have to discuss it within your group. Then, they will ask you about your opinion on current issues. They will also give you a task to evaluate your creativity. Sori sebab I cant reveal the exact questions sebab telah diberi amanah oleh pihak temuduga. Yang penting jawab dengan penuh confident dan beri point jawapan yang straight to the question. Jangan sampai jawapan anda mengelirukan mereka okay. Your teammate mungkin nampak macam budak kampung tak reti speaking, but once she/he speaks baru kau tahu kau tak hebat mana pun. So, just try your best.

Susah ke senang ke sangat subjektif . Tak salah nak dengar pendapat orang tapi jangan sampai terpengaruh. Nak masuk matrik ke asasi ke IB ke pilih lah yang mana korang rasa korang mampu perform. Setiap satu tu ada kelebihan dan kekurangan masing2 kan. Buat research and you will get you answer.

Sekali lagi diingatkan ini hanya sekadar perkongsian PANDANGAN Wani semata-mata sebab masih belum experience semua tu. It may be right, it may be wrong. Accept it with your open heart okay. Kalau ada yang tersilap boleh lah tolong betulkan okay. Thank you.

25 April 2014

Shah Alam - Again, yeay !!

Assalamualaikum..

As promised, now I want to share with uolls about my travel to Shah Alam after having a good time in Johor Bahru. Ohsem. Since kitorang bertolak dari Johor Bahru dah lewat petang, so almost midnight baru sampai Shah Alam. We stayed at De Palma Hotel, Shah Alam. It may be just an ordinary hotel, tapi ok la untuk tidur. Cuma space dalam bilik kecil je. Cukup cukup ruang untuk sorang ja nak solat. Memang kena amik turn nak solat.

On the next day,,,

We decided to go to I-City. Plan yang pertama nak ke water theme park di situ, tapi tiba tiba hujan pulak. So plan terpaksa ditukar serta merta. Jadi kitorang masuk Red Carpet Wax Museum. I wonder apa lah yg dh jadi dengan museum tu sekarang after 'the incident' .. hmmm..








Then, kitorang masuk Trick Art Museum pulak. Masa kitorang pergi hari tuh, dia baru bukak sangat sangat so ada beberapa lukisan still in the making process. Walaupun tak sehebat museum di Korea but still a good job to Malaysia.





After joking around for an hour in the museum, we had our lunch di restoran sekitar I-City. Banyak sangat kedai makan kat situ. Fast food ke slow food ke, apa apa jenis food pon ada. Choice in your hand uolls. hehe.. 

Pengembaraan kami bermula semula. Our next destination is 5D Cinema. Time kitorang pergi cerita tentang naik roller coster apa tah. Can't remember well. Tapi enjoy pasal cinema pertama aku pergi sit tinggi gila, and bila cerita dah start kerusi tu mula bergerak bagai nak rak macam korang naik roller coster lagi gempak dari kat Genting. Pastu dengan effect hujan la, salji la sampai adik aku nangis kot sebab takut. Strict warning, yang mana pregnant and ada heart problem tu takyah amik risiko masuk cinema ni erk. Tak cukup tinggi pun tak boleh tau. okey..

Kemudian buat pertama kali the whole famiy setuju untuk masuk House of Horror. Of course Abah di depan to lead us the way. Yang lawaknya kesian kot pekerja dalam tuh tak sempat nak gempar orang, dia dulu terkejut dengan Abah. Sehingga hari tu I never know Im having a very brave father. Proud to be your daughter Abah.

Setelah selesai penjelajahan di I-City, atas cadangan sahabat baik Wani, kitorang ke GM Plaza. Tapi cakap awal awal nak ke sana silalah datang awal pagi sebab pukul 7 petang dah mula tutup. And percaya lah korang akan spend hours dekat situ sebab mall tu sangat lah besar dan macam macam jenis barang di jual. Tuala, cadar, manik, baju, jam, macam macam lah konklusinya. Dan semuanya di jual pada harga borong. Kebanyakan orang beli barang secara pukal pastu balik jual kat kawan kawan pulak. Tak gitu, baru untung kan.

Dalam perjalanan nak balik hotel, walaupun ada Mr. GPS tapi masih lagi boleh tersilap jalan, kitorang terjumpa Masjid Shah Alam. Ada hikmah tu sesat jalan.Lepas dah solat, memang rezeki kitorang malam tu ada bazaar dalam kawasan masjid tu. Mulalah beli macam macam makanan arab yang tak pernah tengok pon ada. Begitulah cerita perjalanan pada hari itu.

Keesokan harinya kami ke High 5 Bread Town. Nak ke sana ada 2 syarat utama. Yang pertama kena book dulu and yang kedua mesti dalam group lebih dari 10 orang. Alhamdulillah kebetulan masa kitorang buat book ada satu group student yang nak buat research untuk assignment datang so boleh join diorang walaupun family members Wani tak sampai 10 pun. Rezeki Allah dah atur kena la bersyukur. Best tau Bread Town nih, siap dapat roti free lagi and kilang dia memang bersih gila. Kitorang boleh tengok macam mana roti High 5 disediakan from A to Z.




Untuk pengetahuan uolls travel nih memang sengaja diatur selama seminggu sehingga hari majlis resepsi sepupu Wani di Selayang. Kitorang terus ke majlis resepsi pada pukul 12 pm sekaligus dapat lunch free kan. kehkehkeh..




Pada pukul 4 petang, kitorang pon bertolak balik ke rumah dan tiba pada lewat malam. Home sweets home. Rindu pulak dengan rumah kan. Thank you kerana membaca perkongsian yang tak seberapa nih ye.

12 April 2014

Johor Bahru

Assalamualaikum..

Mungkin ini hanya sekadar kenangan yg lampau tapi tak salahkan kalau perkara yg indah itu dikongsi bersama. Cuti sekolah yg lepas sebaik sahaja habis SPM Wani telah meluangkan masa bersama keluarga ke Johor Bahru dan Shah Alam. Post ni Wani cerita pengalaman di JB dulu okey..

DAY 1 

Pagi2 dah bertolak sebab dari utara nak ke selatan lama kot. Bayangkan perjalanan dari 8 pagi hingga 6 petang. Sampai2 je terus check in Good Hope Hotel, Skudai.

  


Malam tu kami ke Galleria, JB untuk dinner then jalan2 di kawasan tu. JB sama je mcm KL waktu malam. Malam2 pun kereta still moving on the road.





DAY 2

Hari yang kedua it is time to have fun.. yeay.. So, kitorang pergi Legoland yg terletak di Nusajaya. Since kitorang pergi masa tengah buat promotion, jadi memang discount habis ah. Siap dapat extra ticket gi. Kalau nak discount beli online di sini











Alang2 dah ke Legoland tu singgah la Medini Mall. Memang banyak restoran kat sini. Medini Mall sebelah aje dengan Legoland. Makanan dari Eropah, Timur Tengah, Asia semua ada, Kalau nak makan fast food pun ada juga.



Malam tu kitorang jalan2 and dinner sekitar Danga Bay. Wani suggest Danga Bay lagi best kalau pergi malam, cantik sangat..



 DAY 3

Pagi tu kitorang breakfast di Restoran Bumbu Asli sebab tak best la datang JB tapi tak try Laksa Johor yg paling sedap kat sini. 



Then, the ' must-visit ' place, Muzium Sultan Abu Bakar tempat yg perlu dilawati kalau dh sampai JB okey.



Kalau perlukan sebarang pertanyaan atau tourist guide, boleh la ke Johor Information Centre yg terletak berdekatan dengan Muzium Sultan Abu Bakar.



Selepas tu, kitorang ke Duty Free Zone di Jalan Stulang Laut. Semua benda yg jual dalam mall tu duty free. 



Dah penat jalan merata mesti nak lunch kan. Apa kata kalau lunch di Restoran Singgah Selalu. Memang terbaik ah restoran dia. Sedap and service yg memuaskan hati.





  


Lepas makan, kitorang solat di Masjid Sultan Abu Bakar. Subhanallah, indah dan cantik binaan masjid tu.



Dah solat, shoot gambar semua, kitorang ke Bazar JB yg beroperasi mulai lewat petang sehingga tengah malam. Memang meriah ah tapi kena sabar sikit sebab memang susah nak cari parking tambah2 time cuti sekolah kan.



 Kalau korang teringin sangat nak masuk shopping complex, iye la mana tau kot rindu nak indoor shopping ke apa boleh la singgah di Johor Bahru City Square.



Untuk dinner pulak kalau korang nak makan sesuatu yg berlainan boleh la ke Din BBQ Station di Nusa Bestari.



DAY 4

Hari yang ke-empat atau hari yg terakhir kami berada di JB kami telah ke Puteri Harbour Family Theme Park iaitu satu2nya indoor theme park di JB. Kalau korang dh ke Legoland sebelum ni dan masih simpan ticket boleh la tunjuk kat ticket counter di theme park tu untuk mendapatkan discount.













Perjalanan seterusnya adalah ke Johor Premium Outlets atau lebih dikenali sebagai JPO. Kat sini banyak butik2 untuk semua jenis barang branded yg diimport semestinya. Tapi semua tu boleh dapat dengan harga murah dari butik kat tempat lain. Murah2 pun tetap beratus beribu jugak lah. Nama pun barang branded kan. Kalau agak2 mcm nak makan, kat JPO ada food court jugak. Datang tau kot nak beli baju, handbag, kasut and many more branded stuff..








Akhirnya percutian ke JB berjaya mengukir senyuman di bibir semua orang tetapi semuanya tidak berakhir di sini sahaja. Percutian ini diteruskan pula ke Shah Alam pada malam tu juga, Wani akan ceritakan memori Wani di Shah Alam dalam post akan datang okey. Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian yg tak seberapa. Seperti biasa jika inginkan maklumat yg lebih lanjut silalah tanya Mr Google ye..