23 April 2015

Pusat Asasi Sains Universiti Malaya, PASUM

Assalamualaikum...

Rasanya dah lama aku tak menulis. 10 bulan di asasi kehidupan aku sangat sibuk. Bermula dengan rutin pagi hingga ke petang sambung pulak ke malam hingga kadang2 tak cukup tido. Dah habis asasi ni santai la sikit kehidupan aku. Maklumlah 4 bulan cuti sebelum mula degree. So let me start. Aku, seorang gadis biasa menerima tawaran ke Pasum. Hari pertama menjejakkan kaki di Kolej Kediaman Ke-12 ibarat budak baru masuk sekolah. Hampir kesemuanya suasana baru untuk aku. Menerima tawaran Asasi Sains Hayat, aku mulakan kehidupan aku sebagai pelajar buat pertama kali tanpa kehadiran keluarga di sisi. Tak dinafikan kehidupan di sini agak bebas, tapi untuk aku yg boleh dikatakan jarang keluar rumah, aku agak kekok untuk menyesuaikan diri pada mulanya. 

Hampir 2 bulan di KK12 aku diminta untuk pindah ke KK11 yang menempatkan semua pelajar asasi di bawah satu bumbung. Berada di sekeliling rakan2 asasi, kehidupan aku boleh dikatakan hampir serupa seperti di asrama. Walaupun ketika berada di KK12 lebih selesa, tapi jujur aku lebih senang berada di KK11 kerana lebih bersosial dgn rakan2 dek bertemu hampir setiap masa. 

Kehidupan sebagai pelajar di universiti yg aku sangka bosan meleset sama sekali. Ternyata pelbagai aktiviti dihidangkan kepada kami. Tahniah kepada JTK Kolej. Banyak suka dan duka sepanjang berada di sini. Sibuk tu tak perlu kot nak dinyatakan. Penat letih gembira semua hadir membuatkan aku terus bertahan. Berada di samping roommates yg tersayang membuat kehidupan aku di Pasum lebih ceria. Disebabkan aku ditempatkan di 2 kumpulan yg berbeza ketika di Semester 1 dan 2, menambahkan lagi kenalan aku di Pasum. 

Exam. Jujur aku katakan, aku bukanlah pelajar yg sering mengulangkaji pelajaran. Cukup bagi aku sekadar fokus di lecture, siapkan tutorial dan buat yg terbaik bila ada test. Mid sem dan final sapa je tak takut. Result aku tkde la gempak tapi sesuai la dengan usaha aku. Lepas la dengan kos yg aku nak. Tapi pesan aku, jangan pernah biarkan hari2 di Pasum berlalu tanpa belajar. Bila final baru kau rasa sengsara. Life in Pasum was awesome. I am going to miss every single person that I met in Pasum.

DKU 

Minggu Haluan Siswa

KK12

KK12


Dari puncak Bukit Simen

Bukit Simen

Auditorium

Malam Emas

Meja Study KK11

Locker KK11

Awesome Roommates Part 2

Awesome Roommates Part 3

Hijabista Minggu Festival Islam

Malam Emas

KK12

KK12

Labmate

ZH2 Semester 1

ZH2

Jogathon

XH1 Semester 2

XH1

Lab Biology

Malam Restu Ilmu

Awesome Classmates

Malam Restu Ilmu

Universiti Malaya

8 comments:

 1. Penantian yg sekian lama akhirnya dah berakhir 😁

  ReplyDelete
 2. Bagaimanakah anda berjaya memohon program asasi sains di UM ? Berapakah yang kita harus bayar untuk program yang sebegini ? Apakah jenis bahasa yang digunakan oleh lecture ? Harap anda salurkan bantuan, terima kasih byk-byk.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kriteria pemilihan bergantung pd pihak Universiti .yuran pendaftaran bg sesi 1516 mase tu rm850 klu tak silap . lecture note sume dlm English , bhsa pengantara depends on lecturer sendri .

   Delete
  2. Kriteria pemilihan bergantung pd pihak Universiti .yuran pendaftaran bg sesi 1516 mase tu rm850 klu tak silap . lecture note sume dlm English , bhsa pengantara depends on lecturer sendri .

   Delete
  3. Saya ditempatkan di pasum (sains hayat) untuk batch 2016/2017...Untuk pengetahuan, tahun ini yuran pendaftaran dah naik ke RM900+++....Itu apa Yang saya ingatlah....27 Mei ini pula tarikh kemasukan bagi asasi sains hayat...Tolong doakan saya yeee...Kalau boleh saya nak sambung medic di UM selepas ini..

   Delete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. slm, nk tanye degree dpt kos ape?

  ReplyDelete

Thanks for the comment.. Keep following me !