13 December 2013

Another Chance

Give me some sunshine, give me some rain,
give me another chance, I'll grow up once again


Dek kerana terlalu bersenang-lenang tak ada kerja nak buat, I watch television 2 days ago and I learn something. Everyone deserves for a second chance. Setiap manusia yang dilahirkan di muka bumi tak ada yang sempurna. Setiap seorang ada cacat celanya. Tahulah kita bahawa setiap peluang kedua yang kita berikan kepada seseorang mampu memberi harapan dan kehidupan yang lebih baik kepadanya. Malangnya tak ramai yang sudi beri peluang kedua pada orang lain. Lebih-lebih lagi orang yang khianati kita adalah orang yang sangat kita percaya. Betul kata orang, luka boleh sembuh tapi parut tetap kekal. But sometimes the scar left just to remind you that human is not always perfect. Jangan pandang parut yang ada pada diri kita because sometimes tanpa kita sedar kita juga mungkin telah meninggalkan parut pada orang lain. Bagaimana kita selalu inginkan peluang kedua atas setiap kesalahan yang kita lakukan, begitu juga kita perlu berikan peluang kedua pada insan yang memerlukannya.
 

Pulau Pinang

7.12.2013. Abah bawa kita sekeluarga pergi Penang. Jalan-jalan, release stress tempat kerja, makan. It just a short trip but meaningful to each of us. Bukan selalu dapat spend time dengan family. Kalau dekat rumah, sorang kat dapur, sorang tengok tv, sorang main, sorang dalam bilik. Walaupun di bawah bumbung yang sama tp masing-masing buat kerja sendiri je. Weekend je lah kita orang boleh together-gather kn.. Before Abah ambil cuti panjang, he just bring anywhere dia nak bawak. Sebelum kitorang gi Penang, kita pergi Kuala Gula. Bajet nk tengok burung konon. lastlast pergi, sampai pastu makan, solat, then balik. Kelakar pun ada jugak..  Btw, siapa-siapa yg rasa nk pergi Penang sekadar nk menghabiskan masa yang terluang, this is my suggestion : Muzium Negeri, Toy Museum, Batu Feringgi, Masjid Terapung, Padang Kota.


Batu Feringgi

Toy Museum

My Beloved Family

Kuala Gula ( tersesat satu gambar )


03 December 2013

Freedom

Assalamualaikum. Hola. SPM is over now. Entahlah, seronok ke sedih. Seronok tak perlu dengar cg membebel, tak kena buat homework tapi sedih tak boleh gila-gila dengan kengkawan tak boleh bising sana sini ronda sekolah. Hikhik.. Seriously, Im going to miss those members sooooo much.. Dulu masa kecik-kecik, berpisah dengan kawan pun tak kisah tak ambil peduli langsung. Sekarang bila nak kena berpisah, berat pulak hati. Tapi what to do, inilah lumrah hidup, setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Sementara nak tunggu result ni, macam-macam plan dah buat. Lesen driving, holiday dengan family, ajak kengkawan datang rumah and of course P.L.K.N. Huh macam mana boleh dapat pun tak tahu. Dulu orang kata kononnya kalau kat sk aktif tak kena gi PLKN, tp Wani pergi sampai kebangsaan, masuk competition antarabangsa kena pergi jugak. Nak kata happy pon tak, nak kata sedih sangat pun tak. Dah rezeki dapat, okey jah.. Boleh jumpa kawan-kawan baru, buat aktiviti lasak. Seronok mungkin ??







Trust me, Im going to miss you guys. Dua tahun jadi classmates, seronok sangat sangat. Masa first day masuk kelas 4SC3, sedih pun ada sebab terpaksa berpisah dengan classmates lama, and takut tak boleh masuk dengan 4SC3. Tapi lama-lama dah sayang dengan kawan dari 4SC3. Thanks korang semua sudi kawanku. Ingat-ingat Wani selalu dalam doa korang okey ! To my bestie, Farah, Amira, Fyzz, Naz, Mimi, Hafizah, Mirrah, Syuhada, Kikie and of course member sebelah, Hanis, good luck dalam hidup korang akan datang. Jangan lupa aku. Nanti kalau korang dah femes, jangan lupa sebut nama aku okey. Hihihi. Thanks sekali lagi sampai saat-saat akhir lagi satu saat nak masuk dewan exam pun masih sudi kongsi ilmu dengan aku. Aku doakan kita semua berjaya dunia akhirat. Amin.

p/s : Korang antara memori terindah dalam hidup aku