04 April 2014

Kelantan

Assalamualaikum..

Perjalanan ke Kelantan merupakan satu perjalanan yang sangat mencabar untuk Wani disebabkan oleh 'highway'nya yg bagai ular dipalu. My advice sesiapa yg mabuk darat, please have your travel pill. It will help you a lot. ( just utk sesiapa yg travel dari utara je okay ) ..

Bagi Wani percutian ni agak membosankan since Kelantan just a place untuk SHOPPING. I repeat SHOPPING okay. Memang heaven pada sapa2 yg sangat suka shopping terutamanya kain pasang. Memang Kelantan no.1 lah. Since this is our first travel to Kelantan, we decide to go to KOTA BHARU. yeayyy.. 

We went there for 4d3n. Disebabkan travel ni tidak dirancang ( esok nak pergi hari ni abah tells us ) , so we just check in any hotel yg kitorang tau without checking their services. Ye lah cuti sk kot, almost every hotels full. Due to that, tak boleh complaint and we change hotel EVERY night.

First, check in Khalifa Suites. ( 2 star ) =(
Malam kedua Pantai Cahaya Bulan Resorts. ( 3 star ) =]
Finally jumpa hotel yg selesa, Renaissance Hotel. ( 5 star ) =)

Renaissance Hotel

PCB Resorts

Khalifa Suites




Kalau nak makan memang senang sangat2 nak cari.. Merata-rata di KB ada je kedai makan. Depend diri sendiri ja nak yg mahal ke yang murah. Antara restauran yg kitorang makan as below. Not so superb tapi okaylah..

1. Captaint Restaurant

2. Yati Ayam Percik

3. D' KlasikWhite Coffee

4. Restauran Nasi Ulam Cikgu


Other than that banyak sangat stalls di KB. And jangan lupa kalau pergi KB try maggi ketam. Famous kot..  Sepanjang jalan ada je.. Have a try okay..


Ehh,, jangan ingat makan ja. Dah sampai KB tu lawatlah tempat yg mesti kita pergi kalau kat KB..

1. Muzium Diraja

2. Kampung Kraftangan
 

3. Istana Jahar


4. Memorial Perang

5. Muzium Islam

6. Pasar Siti Khadijah



7. Menara Tinjau

8. Pantai Cahaya Bulan

9. Rantau Panjang

10. Masjid Beijing

 11. Nordin Batik

12. Wakaf Che Yeh


Sebenarnya banyak lagi tempat yang mesti dilawati di KB. Tapi ini je yg kitorang sempat pergi. Kalau nak tahu lagi banyak,, jangan segan2 tanya Mr. Google ye.

No comments:

Post a Comment

Thanks for the comment.. Keep following me !