25 April 2014

Shah Alam - Again, yeay !!

Assalamualaikum..

As promised, now I want to share with uolls about my travel to Shah Alam after having a good time in Johor Bahru. Ohsem. Since kitorang bertolak dari Johor Bahru dah lewat petang, so almost midnight baru sampai Shah Alam. We stayed at De Palma Hotel, Shah Alam. It may be just an ordinary hotel, tapi ok la untuk tidur. Cuma space dalam bilik kecil je. Cukup cukup ruang untuk sorang ja nak solat. Memang kena amik turn nak solat.

On the next day,,,

We decided to go to I-City. Plan yang pertama nak ke water theme park di situ, tapi tiba tiba hujan pulak. So plan terpaksa ditukar serta merta. Jadi kitorang masuk Red Carpet Wax Museum. I wonder apa lah yg dh jadi dengan museum tu sekarang after 'the incident' .. hmmm..








Then, kitorang masuk Trick Art Museum pulak. Masa kitorang pergi hari tuh, dia baru bukak sangat sangat so ada beberapa lukisan still in the making process. Walaupun tak sehebat museum di Korea but still a good job to Malaysia.





After joking around for an hour in the museum, we had our lunch di restoran sekitar I-City. Banyak sangat kedai makan kat situ. Fast food ke slow food ke, apa apa jenis food pon ada. Choice in your hand uolls. hehe.. 

Pengembaraan kami bermula semula. Our next destination is 5D Cinema. Time kitorang pergi cerita tentang naik roller coster apa tah. Can't remember well. Tapi enjoy pasal cinema pertama aku pergi sit tinggi gila, and bila cerita dah start kerusi tu mula bergerak bagai nak rak macam korang naik roller coster lagi gempak dari kat Genting. Pastu dengan effect hujan la, salji la sampai adik aku nangis kot sebab takut. Strict warning, yang mana pregnant and ada heart problem tu takyah amik risiko masuk cinema ni erk. Tak cukup tinggi pun tak boleh tau. okey..

Kemudian buat pertama kali the whole famiy setuju untuk masuk House of Horror. Of course Abah di depan to lead us the way. Yang lawaknya kesian kot pekerja dalam tuh tak sempat nak gempar orang, dia dulu terkejut dengan Abah. Sehingga hari tu I never know Im having a very brave father. Proud to be your daughter Abah.

Setelah selesai penjelajahan di I-City, atas cadangan sahabat baik Wani, kitorang ke GM Plaza. Tapi cakap awal awal nak ke sana silalah datang awal pagi sebab pukul 7 petang dah mula tutup. And percaya lah korang akan spend hours dekat situ sebab mall tu sangat lah besar dan macam macam jenis barang di jual. Tuala, cadar, manik, baju, jam, macam macam lah konklusinya. Dan semuanya di jual pada harga borong. Kebanyakan orang beli barang secara pukal pastu balik jual kat kawan kawan pulak. Tak gitu, baru untung kan.

Dalam perjalanan nak balik hotel, walaupun ada Mr. GPS tapi masih lagi boleh tersilap jalan, kitorang terjumpa Masjid Shah Alam. Ada hikmah tu sesat jalan.Lepas dah solat, memang rezeki kitorang malam tu ada bazaar dalam kawasan masjid tu. Mulalah beli macam macam makanan arab yang tak pernah tengok pon ada. Begitulah cerita perjalanan pada hari itu.

Keesokan harinya kami ke High 5 Bread Town. Nak ke sana ada 2 syarat utama. Yang pertama kena book dulu and yang kedua mesti dalam group lebih dari 10 orang. Alhamdulillah kebetulan masa kitorang buat book ada satu group student yang nak buat research untuk assignment datang so boleh join diorang walaupun family members Wani tak sampai 10 pun. Rezeki Allah dah atur kena la bersyukur. Best tau Bread Town nih, siap dapat roti free lagi and kilang dia memang bersih gila. Kitorang boleh tengok macam mana roti High 5 disediakan from A to Z.




Untuk pengetahuan uolls travel nih memang sengaja diatur selama seminggu sehingga hari majlis resepsi sepupu Wani di Selayang. Kitorang terus ke majlis resepsi pada pukul 12 pm sekaligus dapat lunch free kan. kehkehkeh..




Pada pukul 4 petang, kitorang pon bertolak balik ke rumah dan tiba pada lewat malam. Home sweets home. Rindu pulak dengan rumah kan. Thank you kerana membaca perkongsian yang tak seberapa nih ye.

No comments:

Post a Comment

Thanks for the comment.. Keep following me !